×
Ga terug naar het overzicht

Is elektrisch rijden beter voor het klimaat?

Er zijn veel verhalen die proberen te ontkrachten dat elektrisch rijden helemaal niet goed is voor het milieu. Veel van deze verhalen gaan al gauw over de accu’s van dit soort auto’s. Ze beweren dat het produceren van de accu’s op zich al slechter is dan het rijden met een benzineauto. Je leest dit waarschijnlijk omdat je zelf ook nieuwsgierig bent naar wat er waar is van deze uitspraken en of elektrisch rijden daadwerkelijk beter is voor het klimaat. Om je te laten zien hoe het in elkaar steekt, leggen we hieronder het een en ander uit.

Voor de productie van een accu voor een elektrische auto zijn er schaarse en kostbare grondstoffen nodig. Het winnen hiervan en het omzetten naar een werkende accu vergt wat uitstoot. Maar dat betekent niet gelijk dat het totaal niet milieuvriendelijk meer is. Een brandstofauto moet ook geproduceerd worden, dit levert ook uitstoot op.

Waar we kunnen zien of een elektrische auto duurzamer is dan een brandstofauto is de uitstoot. Een elektrische auto stoot tijdens zijn levensduur 19000 kilo CO2 uit, een brandstofauto stoot 52000 kilo CO2 uit. Een elektrische auto is dus veruit het duurzaamst. Deze cijfers zijn inclusief productie en dus is het maken van de accu hier ook bij gerekend. Zo blijkt dat het rijden van een elektrische auto wel degelijk beter is voor het milieu.

De ontwikkelingen voor de elektrische auto’s blijven doorgaan. Zo zijn ze ook bezig met het verbeteren van de accu’s en de productie daarvan. Op den duur zullen de accu’s op een milieuvriendelijkere manier geproduceerd worden. Ook zullen de auto’s op zich veel beter zijn voor het milieu. De totale uitstoot van een elektrische auto zal naar mate van tijd steeds minder gaan worden. Het antwoord op de vraag is dus: ja, elektrisch rijden is beter voor het klimaat.

Ga terug naar het overzicht